21 Şubat 2013 Perşembe

Sütlaç tarifi

Malzemeleri

1 litre süt

1 su bardağı şeker

1,5 çay bardağı pirinç

1 yumurtanın sarısı

8 çorba kaşığı pirinç unu

1 çay kaşığı vanilya

Hazırlanışı

Öncelikle pirinci bir miktar suyla kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirelim. Hazırladığımız pirince sütü ilave edip, kaynamaya başlayınca şekeri, yumurta sarısını ve vanilyayı ekleyelim. Arada bir karıştırarak 30 dakika kadar pişirelim. Eğer kıvamına gelmemişse pirinç ununu suyla eriterek sütlaca ilave edelim. Bir iki taşım kaynatıp kaselere boşaltalım. Soğuduktan sonra üzerini dilediğimiz gibi süsleyip, soğuk olarak servis yapalım.


Sütlaç tarifi

Çikolatanın Faydaları

Kokusunun dahi mutluluk hormonlarını harekete geçiren çikolatanın faydalarını saymakla bitmiyor. Kalp hastalıklarından, kanser mücadelesine, cilde faydalarından kemikleri beslemesine kadar bir çok faydası var.

Şu bayram gününde belkide en tükettiğimiz gıdadır çikolata. Çikolatayı kim sevmez ki? Hoş tadı ve birçok faydasıyla çikolatayı mercek altına alıyoruz. Kaliforniya Üniversitesi uzmanları; her gün az miktarda çikolata yemenin kanda pıhtılaşmayı önlediğini savunuyor. Bu da ani kalp krizlerinin önüne geçiyor. Fakat aşırı tüketimi kalp için tehlike oluşturabilir.

Ayrıca çikolata sağlık için gerekli birçok mineral, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, çinko ve bakır içerir. İşte, çikolatanın en çok bilinen faydaları.

Dengeli Tüketildiğinde Çikolatanın Sağladığı Faydalar

- İçeriğinde bulunan antioksidanlar kansere karşı savaş verir. Çikolata, polyphenol diye adlandırılan ve içinde procyanidins, epicatechin, catechin olan antioksidan bileşim dizileriyle doludur. Meyve, sebze, şarap ve çay da polyphenol içeriyor. Fakat çikolata ve kakao yağında yüksek miktarda polyphenols içeriyor.

- Potasyum içerdiğinden dolayı aşırı yorgunluk ve strese iyi gelir. Ayrıca çikolata phenethylamine (PEA) içerir. Phenethylamine sinir sistemini uyarır ve kişinin kendisini iyi hissetmesini sağlar.

- Çikolata zengin bir kalsiyum kaynağıdır, bu da güçlü kemiklerin oluşmasını sağlar.

- Çikolata geçmişten günümüze özellikle kadınlar üzerinde psikolojik olarak oldukça olumlu etkilere sahip.

- Çikolata kadınların kendilerini iyi hissetmelerini sağlayan endorfin salgılar.

- Çikolata yüksek tansiyonu düşürür.

- Zengin florid kaynağıdır, dişleri güçlendirir. Fakat çikolatada bulunan yüksek karbonhidrat ve şeker diş bakımı yapılmadığında çürümeye yol açabilir.

- Çikolata yüksek miktarda bakır içerir. Bakır, vücudun demiri absorbe etmesine yardımcı olur ve cilde, damarlara ve dokulara faydalıdır.

- Demir ve çinko içerdiğinden dolayı bağışıklık ve üreme sisteminin gelişmesine ve korunmasına yardımcıdır.

- Çikolatadaki doymuş yağ oranı, kandaki kolesterol seviyesini dengeler.

- Elbette çikolatanın faydalarını saymakla bitmez. İlk akla gelen ve sağlık açısından önemli olan faydaları göz önüne alınmıştır. Çikolatanın aşırı miktarda tüketimi zararlı olduğunu da unutmayın.

Öneriler, Uyarılar

- Elbette kahve severler için zor bir durum ama kahve içmek yerine çikolata yemek çok daha yararlı, çünkü çikolata kahveye oranla çok daha az kafein içeriyor.

- Çikolata, diğer tatlılara oranla diş sağlığı açısından daha zararsızdır. Sütlü çikolata yüksek miktarda protein, kalsiyum ve fosfat içerir. Bu maddeler de diş minesini koruyor.

- Çok aşırı çikolata tüketimi aşırı enerjiye neden olur ve bu da kilo olarak size geri döner. Çikolatayı dengeli tüketmek oldukça önemlidir. Aşırıya kaçmayın.

- Yapay çikolataları tercih etmeyin. Çikolata zorunlu bir gıda tüketimi değil, zevk için tüketilen gıdadır.

- Sadece çikolata satan dükkanlardan ya da kalitesine güvendiğiniz markaları tercih edin. Çikolata tüketiminin hızla artmasıyla sahte, yapay çikolatalar çoğaldığı aşikar. Dikkatli olun.

İlgili Konular ;

- Süt maskesi

- Kuru ciltler için bakım maskeleri

- Siyah Noktalardan Kurtulmanın Doğal Yolları

- Akneleri kurutmak için maske

- Havuçlu sivilce ve leke maskeleri


Çikolatanın Faydaları

Hamilelikte Pirinç Tüketimi Önemli

Hamilelikte artan kalsiyum, demir ve vitamin ihtiyacının karşılanması için tahıllar ve kuru baklagiller tüketilmesi gereken besin grubunda yer alıyor. Bu dönemde hem annenin hem de bebeğin ihtiyaç duyacağı vitaminlerin kaynağı olarak görülen pirincin tüketilmesi de, anne ve bebek sağlığı için oldukça önemli.

California Rice Commission’un açıklamasına göre, California’da yapılan pek çok araştırma; pirinçte yer alan farklı vitamin ve minerallerin hamilelik döneminde anne ve bebek sağlığı açısından büyük önem taşıdığını ortaya koyuyor.

Doğal bir vitamin ve mineral kaynağı olan pirincin içeriğinde; protein, karbonhidrat, fosfor, kalsiyum, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, B1, B2 vitaminleri ve demir bulunur. Hamilelik döneminde kadınlar, demire normal şartlardan iki kat daha fazla gereksinim duyarlar. Hamileliğin son aylarında bebek, doğumdan sonra ilk yaşamsal fonksiyonlarında kullanmak üzere demir depolamalıdır. Bu nedenle hamileliğin son aylarında tüketilen pirincin hem anne hem de bebek sağlığında olumlu etkileri olacaktır.

Pirinç, kan şekeri düzeyini sabit tutması, hazmının kolay olması ve içerisinde bulunan zengin mineraller ile hamilelik döneminizin rahat geçmesine yardımcı bir besin türüdür. Ayrıca tansiyonu dengeleme etkisi ile özellikle hamilelik öncesi oluşabilecek yüksek tansiyonun önlenmesinde etkilidir.

Pirincin içerisinde yer alan A vitamini; deri, saç ve diş eti sağlığı için gerekli bir vitaminken B1 vitamini; bebeğin gelişim döneminde hücre oluşumu, dolaşım sistemi ve sinir sistemi için vazgeçilmez bir vitamindir. B2 Vitamini; Hamilelik döneminde artan enerji ihtiyacına cevap verebilmek için, besinlerdeki enerjiyi açığa çıkarması nedeniyle önemli bir vitamin türüdür. Pirinçte yer alan minerallerden Kalsiyum ise, bebeğin sağlıklı vücut ve kemik yapısının oluşması ve aynı zamanda anne adayında meydana gelebilecek diş çürümesi, el ve ayak tırnaklarındaki güçsüzlükler ve kalsiyum eksikliğinde ortaya çıkabilecek bedensel ağrılar için birebirdir. Pirinç ayrıca hamileler için çok önemli olan folik asit alımı bakımından da zengin bir kaynaktır.

Pirinçli hafif tarifler

1. DENİZDEN GELEN LEZZET

Malzemeler:

1 su bardağı California Calrose Pirinci

100 gr. Karides

100 gr. Kalamar

100 gr. Midye

2 adet orta boy domates

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet kuru soÄŸan

2 su bardağı su

Tuz

Karabiber

½ adet limon suyu

Hazırlanışı:

Bir tencerede kapağı açık şekilde bol suda karidesleri haşlayın. Soğumaya başlayınca kabuklarını çıkarın. Başka bir tencerede kalamar ve midyeleri kabuğu soyulmuş soğanla birlikte hafif haşlayın. Diğer tarafta ayıklanmış yıkanmış pirinci bol suda yıkayın. Pilav tenceresinde yağı kızdırın, pirinç ve tuzu ilave edip deniz mahsüllerini ekleyin. 2 bardak su ilave edin. Su kaynayınca ocağın altını biraz kısın. Ayrı bir tavada zeytinyağını kızdırın rendelenmiş domatesleri kavurun. Domates sosunu pirinçli karışıma ekleyip biraz daha pişirin. Üzerinde limon suyu gezdirip sıcak servis yapın.

2. PİRİNÇLİ KARNABAHAR SALATASI

Malzemeler:

150 gr haşlanmış California Calrose Pirinci

1 kırmızı soğan

1 tutam maydanoz

1 karnabahar

1 kırmızı dolmalık biber

1 sarı dolmalık biber

3 çorba kaşığı limon sirkesi

5 çorba kaşığı sıvıyağ

Tuz, karabiber

1 küçük konserve mısır

1 tutam dereotu

2 yumurta

Hazırlanışı:

Soğanı soyup küçük küpler halinde doğrayın. Maydanozu ve dereotunu temizleyip yapraklarını ayıklayın ve ince olarak kıyın. Karnabaharı ayıklayıp küçük parçalara bölün. Biberleri temizleyip çekirdeklerini ayıkladıktan sonra küçük küpler halinde doğrayın.

Bir kasede, soğan, kıyılmış maydanoz, sirke, 3 çorba kaşığı yağı, biberleri ve pirinci karıştırıp, tuz ve karabiberle tatlandırın.

Karnabaharı tuzlu suda 5 dakika kadar haşlayıp, süzgece alıp suyunu süzün. Daha sonra bir kapta yumurtanın içine ince doğranmış dereotu, tuz ve karabiber de ekleyip karıştırıp bir harç hazırlayın.

Karnabaharları yumurtalı harca bulayıp kalan sıvıyağla kavurun. Önceden hazırladığınız salata kasesine karnabaharı da alın. Maydanoz ve dereotu yaprakları ile süsleyip servis yapın.

Sporcu beslenmesinde pirincin önemi

Pirinçte kuvvetli kas ve kemik yapısını güçlendiren protein, karbonhidrat, fosfor, kalsiyum, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, E, B1 ve B2 vitaminleri bolca bulunur.

Daha önce spor yaparken doğru ve sağlıklı beslenmenin yollarını sizlerle paylaşmıştık. Bu yazımızda da karbonhidratların kaybedilen enerjinin geri kazanılması ve kas gelişimi açısından önemine değineceğiz…

Spor yaparken kuvvetli kas ve kemik gelişimi için tükettiğimiz ve proteinlerden sonra gelen en etkili besin gurubu karbonhidratlardır. Karbonhidrat açısından oldukça zengin olan pirincin tüketilmesi ise, özellikle enerji ihtiyacını ortaya çıkaran spor dallarında, kaybedilen enerjinin geri kazanılması ve kas gelişimi için oldukça önemlidir.

Proteinler insan vücudunun gereksinimi olan besin maddelerinin önemli bir bölümünü oluşturur. Karbonhidratlar ise; aktüel enerji taşıyıcılarıdır ve sporcular için en önemli enerji kaynağını oluştururlar. Düzenli yapılan egzersiz sırasında ya da kısa süreli aktivitelerde, enerji ihtiyacını karşılamak için karbonhidrat tüketimi çok önemlidir.

Pirinç neden önemli ?

USA Rice Federation’ın açıklamasına göre, ABD’de yapılan pek çok araştırma; pirinçte yer alan farklı vitamin ve minerallerin vücut sağlığımız açısından büyük önem taşıdığını ortaya koyuyor. Çünkü pirinçte; kuvvetli kas ve kemik yapısını güçlendiren protein, karbonhidrat, fosfor, kalsiyum, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, E, B1 ve B2 vitaminleri bol miktarda bulunuyor.

Zengin karbonhidrat içeriği, hazırlanmasının kolaylığı ve vücuda zararlı toksin maddelerin atılmasına yardımcı olan pirinç, sporcuların ve spor yapanların en çok tercih ettiği hububat çeşididir. Pirinç aynı zamanda kompleks karbonhidrat kaynağıdır. Kompleks karbonhidratlar vitamin, mineral, posa da içermekte ve daha uzun sürede yavaş yavaş enerji sağlamaktadır. Ayrıca pirinçte yer alan kalsiyum, demir gibi mineraller; kalp ritmi, kan basıncı, vücuttaki sıvı dengesi gibi vücuda yararlı olan birçok düzenleyici fonksiyonlarda da rol oynar.


Hamilelikte Pirinç Tüketimi Önemli

Beta glukan nedir?

Beta Glukan Nedir?

Ekmek mayası mantarından elde edilen, doğal ekmeğin kabuklarında da yer alan beta glukanla ilgili yapılan araştırmalar bu maddenin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini göstermektedir. Bağışıklık sisteminin gücünü hücresel düzeyde artırıcı etki gösterir.

Beta glukan ekmek mayası haricinde birçok tahıl ve mantar gibi farklı kaynaklardan da elde edilebilir.

Beta Glukan Faydaları:

- Bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan durumlarda vücut direncini arttırarak hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir.

- Enfeksiyona yakalanma tehlikesinin yoğun olduğu günlerde vücut direncini artırmak için kullanılabilir.

- Vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı korur.

** Sık sık enfeksiyona yakalananlar, sigara kullananlar, yoğun tempo ve stres altında çalışanların kullanımı için uygun bir doğal destektir.

Beta Glukan Nasıl Kullanılır?

Beta glukanın düzenli olarak kullanılması savunma sistemini destekler. Beta glukanın çinko mineraliyle beraber kullanımı tavsiye edilmektedir.

Ekmek mayasından elde edilen doğal bir madde olan betaglukan ( İmuneks) tablet olarak eczanlerde satılmaktadır.


Beta glukan nedir?

19 Şubat 2013 Salı

Sacda Kiymali Melemen

Malzemeler
  • 2 adet kurusoğan
  • 3 adet yeşil biber
  • 2-3 adet domates
  • 3 diş sarımsak
  • 150 gr. Kıyma
  • 3 yumurta
  • Sıvıyağ
  • istediğiniz baharatlar
Tarif
  • Sıvıyağı saca alıp üzerine ince ince doğranmış kurusoğanı ilave edip kavurmaya başlıyoruz. Hemen üzerine biberini ve kıymasını ekliyoruz.
  • Biraz daha kavrulduktan sonra kabukları soyulmuş ince ince doğranmış domatesi ilave edip biraz tuz ekleyip suyunu bırakmasını bekliyoruz.
  • İstediğimiz baharatları da ekleyip üzerine de yumurtayı kıralım.
  • Sonra şöyle ekmeğin ucundan alıp melemeni yemeye başlayalım.
  • Afiyet bal şeker kaymak olsun.

Sacda Kiymali Melemen

Çikolatali Krep

Malzemeler
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı su
  • 2 adet yumurta
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • Çokokrem
  • Margarin
Tarif
  • Un, süt, yumurta, tuz ve su karıştırılır.
  • Böylelikle krep hamuru elde edilmiş olur.
  • Ocağa konan tava bir müddet ısınınca margarin tavada gezdirilir (Margarin ne az ne de çok olacak, tavanın her tarafını gezecek şekilde sürülmelidir).
  • Ardından krep karışımından 1 kepçe dolusu alınarak tavaya yayılır.
  • Tavayı sağa-sola eğerek karışımın tavanın yüzeyini kaplaması sağlanır.
  • Bir tarafı piştikten sonra çevrilerek diğer tarafı da pişirilir.
  • Hazırlanmış krebin içine bir yemek kaşığı çokokrem fotoğraftaki gibi ortasına konularak katlanır.
  • Çokokremi krep sıcakken koyarsanız çokokrem daha rahat yayılır.
  • İsterseniz krebi katladıktan sonra üstüne toz halinde antep fıstığı serpiştirebilirsiniz. Yukarıdaki malzemelerden yaklaşık 6 adet krep hazırlanmaktadır.
  • Afiyet olsun.

Çikolatali Krep

Krem Peynirli Ekmek Dilimleri

Malzemeler
  • Yarım paket labne peyniri,
  • yarım demet dereotu,
  • 2çorba kaşığı mayonez,
  • 2 diş sarımsak,
  • yarım su bardağı
  • ceviz içi
Tarif
  • bir kapta labne peynirini,mayonezi birbirinin içine işleyene kadar ezin
  • dereotlarını ince ince kıyın peynirli karışıma ekleyin
  • ardından ceviz içlerinide irice döverek karışıma ilave edin
  • 2 diş sarımsağıda üzerine rendeleyin ve iyice karıştırın.

Krem Peynirli Ekmek Dilimleri