Hamilelikte artan kalsiyum, demir ve vitamin ihtiyacının karÅılanması için tahıllar ve kuru baklagiller tüketilmesi gereken besin grubunda yer alıyor. Bu dönemde hem annenin hem de bebeÄin ihtiyaç duyacaÄı vitaminlerin kaynaÄı olarak görülen pirincin tüketilmesi de, anne ve bebek saÄlıÄı için oldukça önemli.
California Rice Commissionâun açıklamasına göre, Californiaâda yapılan pek çok araÅtırma; pirinçte yer alan farklı vitamin ve minerallerin hamilelik döneminde anne ve bebek saÄlıÄı açısından büyük önem taÅıdıÄını ortaya koyuyor.
DoÄal bir vitamin ve mineral kaynaÄı olan pirincin içeriÄinde; protein, karbonhidrat, fosfor, kalsiyum, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, B1, B2 vitaminleri ve demir bulunur. Hamilelik döneminde kadınlar, demire normal Åartlardan iki kat daha fazla gereksinim duyarlar. HamileliÄin son aylarında bebek, doÄumdan sonra ilk yaÅamsal fonksiyonlarında kullanmak üzere demir depolamalıdır. Bu nedenle hamileliÄin son aylarında tüketilen pirincin hem anne hem de bebek saÄlıÄında olumlu etkileri olacaktır.
Pirinç, kan Åekeri düzeyini sabit tutması, hazmının kolay olması ve içerisinde bulunan zengin mineraller ile hamilelik döneminizin rahat geçmesine yardımcı bir besin türüdür. Ayrıca tansiyonu dengeleme etkisi ile özellikle hamilelik öncesi oluÅabilecek yüksek tansiyonun önlenmesinde etkilidir.
Pirincin içerisinde yer alan A vitamini; deri, saç ve diÅ eti saÄlıÄı için gerekli bir vitaminken B1 vitamini; bebeÄin geliÅim döneminde hücre oluÅumu, dolaÅım sistemi ve sinir sistemi için vazgeçilmez bir vitamindir. B2 Vitamini; Hamilelik döneminde artan enerji ihtiyacına cevap verebilmek için, besinlerdeki enerjiyi açıÄa çıkarması nedeniyle önemli bir vitamin türüdür. Pirinçte yer alan minerallerden Kalsiyum ise, bebeÄin saÄlıklı vücut ve kemik yapısının oluÅması ve aynı zamanda anne adayında meydana gelebilecek diŠçürümesi, el ve ayak tırnaklarındaki güçsüzlükler ve kalsiyum eksikliÄinde ortaya çıkabilecek bedensel aÄrılar için birebirdir. Pirinç ayrıca hamileler için çok önemli olan folik asit alımı bakımından da zengin bir kaynaktır.
Pirinçli hafif tarifler
1. DENÄ°ZDEN GELEN LEZZET
Malzemeler:
1 su bardaÄı California Calrose Pirinci
100 gr. Karides
100 gr. Kalamar
100 gr. Midye
2 adet orta boy domates
2 yemek kaÅıÄı zeytinyaÄı
1 adet kuru soÄan
2 su bardaÄı su
Tuz
Karabiber
½ adet limon suyu
HazırlanıÅı:
Bir tencerede kapaÄı açık Åekilde bol suda karidesleri haÅlayın. SoÄumaya baÅlayınca kabuklarını çıkarın. BaÅka bir tencerede kalamar ve midyeleri kabuÄu soyulmuÅ soÄanla birlikte hafif haÅlayın. DiÄer tarafta ayıklanmıŠyıkanmıŠpirinci bol suda yıkayın. Pilav tenceresinde yaÄı kızdırın, pirinç ve tuzu ilave edip deniz mahsüllerini ekleyin. 2 bardak su ilave edin. Su kaynayınca ocaÄın altını biraz kısın. Ayrı bir tavada zeytinyaÄını kızdırın rendelenmiÅ domatesleri kavurun. Domates sosunu pirinçli karıÅıma ekleyip biraz daha piÅirin. Ãzerinde limon suyu gezdirip sıcak servis yapın.
2. PÄ°RÄ°NÃLÄ° KARNABAHAR SALATASI
Malzemeler:
150 gr haÅlanmıŠCalifornia Calrose Pirinci
1 kırmızı soÄan
1 tutam maydanoz
1 karnabahar
1 kırmızı dolmalık biber
1 sarı dolmalık biber
3 çorba kaÅıÄı limon sirkesi
5 çorba kaÅıÄı sıvıyaÄ
Tuz, karabiber
1 küçük konserve mısır
1 tutam dereotu
2 yumurta
HazırlanıÅı:
SoÄanı soyup küçük küpler halinde doÄrayın. Maydanozu ve dereotunu temizleyip yapraklarını ayıklayın ve ince olarak kıyın. Karnabaharı ayıklayıp küçük parçalara bölün. Biberleri temizleyip çekirdeklerini ayıkladıktan sonra küçük küpler halinde doÄrayın.
Bir kasede, soÄan, kıyılmıŠmaydanoz, sirke, 3 çorba kaÅıÄı yaÄı, biberleri ve pirinci karıÅtırıp, tuz ve karabiberle tatlandırın.
Karnabaharı tuzlu suda 5 dakika kadar haÅlayıp, süzgece alıp suyunu süzün. Daha sonra bir kapta yumurtanın içine ince doÄranmıŠdereotu, tuz ve karabiber de ekleyip karıÅtırıp bir harç hazırlayın.
Karnabaharları yumurtalı harca bulayıp kalan sıvıyaÄla kavurun. Ãnceden hazırladıÄınız salata kasesine karnabaharı da alın. Maydanoz ve dereotu yaprakları ile süsleyip servis yapın.
Sporcu beslenmesinde pirincin önemi
Pirinçte kuvvetli kas ve kemik yapısını güçlendiren protein, karbonhidrat, fosfor, kalsiyum, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, E, B1 ve B2 vitaminleri bolca bulunur.
Daha önce spor yaparken doÄru ve saÄlıklı beslenmenin yollarını sizlerle paylaÅmıÅtık. Bu yazımızda da karbonhidratların kaybedilen enerjinin geri kazanılması ve kas geliÅimi açısından önemine deÄineceÄizâ¦
Spor yaparken kuvvetli kas ve kemik geliÅimi için tükettiÄimiz ve proteinlerden sonra gelen en etkili besin gurubu karbonhidratlardır. Karbonhidrat açısından oldukça zengin olan pirincin tüketilmesi ise, özellikle enerji ihtiyacını ortaya çıkaran spor dallarında, kaybedilen enerjinin geri kazanılması ve kas geliÅimi için oldukça önemlidir.
Proteinler insan vücudunun gereksinimi olan besin maddelerinin önemli bir bölümünü oluÅturur. Karbonhidratlar ise; aktüel enerji taÅıyıcılarıdır ve sporcular için en önemli enerji kaynaÄını oluÅtururlar. Düzenli yapılan egzersiz sırasında ya da kısa süreli aktivitelerde, enerji ihtiyacını karÅılamak için karbonhidrat tüketimi çok önemlidir.
Pirinç neden önemli ?
USA Rice Federationâın açıklamasına göre, ABDâde yapılan pek çok araÅtırma; pirinçte yer alan farklı vitamin ve minerallerin vücut saÄlıÄımız açısından büyük önem taÅıdıÄını ortaya koyuyor. Ãünkü pirinçte; kuvvetli kas ve kemik yapısını güçlendiren protein, karbonhidrat, fosfor, kalsiyum, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, E, B1 ve B2 vitaminleri bol miktarda bulunuyor.
Zengin karbonhidrat içeriÄi, hazırlanmasının kolaylıÄı ve vücuda zararlı toksin maddelerin atılmasına yardımcı olan pirinç, sporcuların ve spor yapanların en çok tercih ettiÄi hububat çeÅididir. Pirinç aynı zamanda kompleks karbonhidrat kaynaÄıdır. Kompleks karbonhidratlar vitamin, mineral, posa da içermekte ve daha uzun sürede yavaÅ yavaÅ enerji saÄlamaktadır. Ayrıca pirinçte yer alan kalsiyum, demir gibi mineraller; kalp ritmi, kan basıncı, vücuttaki sıvı dengesi gibi vücuda yararlı olan birçok düzenleyici fonksiyonlarda da rol oynar.
Hamilelikte Pirinç Tüketimi Ãnemli
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder