Kokusunun dahi mutluluk hormonlarını harekete geçiren çikolatanın faydalarını saymakla bitmiyor. Kalp hastalıklarından, kanser mücadelesine, cilde faydalarından kemikleri beslemesine kadar bir çok faydası var.
Åu bayram gününde belkide en tükettiÄimiz gıdadır çikolata. Ãikolatayı kim sevmez ki? HoÅ tadı ve birçok faydasıyla çikolatayı mercek altına alıyoruz. Kaliforniya Ãniversitesi uzmanları; her gün az miktarda çikolata yemenin kanda pıhtılaÅmayı önlediÄini savunuyor. Bu da ani kalp krizlerinin önüne geçiyor. Fakat aÅırı tüketimi kalp için tehlike oluÅturabilir.
Ayrıca çikolata saÄlık için gerekli birçok mineral, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, çinko ve bakır içerir. Ä°Åte, çikolatanın en çok bilinen faydaları.
Dengeli TüketildiÄinde Ãikolatanın SaÄladıÄı Faydalar
- İçeriÄinde bulunan antioksidanlar kansere karÅı savaÅ verir. Ãikolata, polyphenol diye adlandırılan ve içinde procyanidins, epicatechin, catechin olan antioksidan bileÅim dizileriyle doludur. Meyve, sebze, Åarap ve çay da polyphenol içeriyor. Fakat çikolata ve kakao yaÄında yüksek miktarda polyphenols içeriyor.
- Potasyum içerdiÄinden dolayı aÅırı yorgunluk ve strese iyi gelir. Ayrıca çikolata phenethylamine (PEA) içerir. Phenethylamine sinir sistemini uyarır ve kiÅinin kendisini iyi hissetmesini saÄlar.
- Ãikolata zengin bir kalsiyum kaynaÄıdır, bu da güçlü kemiklerin oluÅmasını saÄlar.
- Ãikolata geçmiÅten günümüze özellikle kadınlar üzerinde psikolojik olarak oldukça olumlu etkilere sahip.
- Ãikolata kadınların kendilerini iyi hissetmelerini saÄlayan endorfin salgılar.
- Ãikolata yüksek tansiyonu düÅürür.
- Zengin florid kaynaÄıdır, diÅleri güçlendirir. Fakat çikolatada bulunan yüksek karbonhidrat ve Åeker diÅ bakımı yapılmadıÄında çürümeye yol açabilir.
- Ãikolata yüksek miktarda bakır içerir. Bakır, vücudun demiri absorbe etmesine yardımcı olur ve cilde, damarlara ve dokulara faydalıdır.
- Demir ve çinko içerdiÄinden dolayı baÄıÅıklık ve üreme sisteminin geliÅmesine ve korunmasına yardımcıdır.
- Ãikolatadaki doymuÅ yaÄ oranı, kandaki kolesterol seviyesini dengeler.
- Elbette çikolatanın faydalarını saymakla bitmez. Ä°lk akla gelen ve saÄlık açısından önemli olan faydaları göz önüne alınmıÅtır. Ãikolatanın aÅırı miktarda tüketimi zararlı olduÄunu da unutmayın.
Ãneriler, Uyarılar
- Elbette kahve severler için zor bir durum ama kahve içmek yerine çikolata yemek çok daha yararlı, çünkü çikolata kahveye oranla çok daha az kafein içeriyor.
- Ãikolata, diÄer tatlılara oranla diÅ saÄlıÄı açısından daha zararsızdır. Sütlü çikolata yüksek miktarda protein, kalsiyum ve fosfat içerir. Bu maddeler de diÅ minesini koruyor.
- Ãok aÅırı çikolata tüketimi aÅırı enerjiye neden olur ve bu da kilo olarak size geri döner. Ãikolatayı dengeli tüketmek oldukça önemlidir. AÅırıya kaçmayın.
- Yapay çikolataları tercih etmeyin. Ãikolata zorunlu bir gıda tüketimi deÄil, zevk için tüketilen gıdadır.
- Sadece çikolata satan dükkanlardan ya da kalitesine güvendiÄiniz markaları tercih edin. Ãikolata tüketiminin hızla artmasıyla sahte, yapay çikolatalar çoÄaldıÄı aÅikar. Dikkatli olun.
Ä°lgili Konular ;
- Süt maskesi
- Kuru ciltler için bakım maskeleri
- Siyah Noktalardan Kurtulmanın DoÄal Yolları
- Akneleri kurutmak için maske
- Havuçlu sivilce ve leke maskeleri
Ãikolatanın Faydaları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder