23 Şubat 2013 Cumartesi

Borş çorbası – Rus Tarifi

Yemekteyiz, Soframız, Benim Mutfağım Ödüllü Yarışmamızdan Çorba Tarifi…

Yarışmamıza katılmak için tıklayın !

6 KiÅŸilik

Haz. Süresi: 60 dak

Pişirme Süresi: 30 dak.

Malzemeler:

500 gr et

yag

et suyu

2 yemek kasigi salca

2 adet orta boy sogan

2 adet orta boy havuc

2 adet orta boy patates

yarim lahana

yarim pancar

yarim demet kisnis

yarim demet maydanoz

2 yemek kasigi kuru nane

tuz karabiber

Hazırlanış:

Tum malzemeleri kucuk kucuk dogruyoruz

Eti kusbasindan daha buyuk dogruyoruz

Pancar ve havucu ise rendeden geciriyoruz

Eti hasliyoruz

Et haskandiktan sonra suzup tekrar tencereye etlerle birlikte dokuyoruz

lahana ve patatesleri de ekleyip kaynamaya birakiyoruz

Diger tarafta tavaya yag ekleyip soganlari kavuruyoruz

her 2 dakikada bir diger malzemeleri de sirayla tavaya ilave ediyoruz(sogan,salca,havuc,pancar)
Tavadaki malzemeler azicik pisdikten sonra tencereye ilave ediyoruz tuzunu ve karabiberini de ekledikten sonra tekrar kaynamaya birakiyoruz

yemek pisdikten sonra maydanozu,kisnisi,kuru naneyi de ilave edip altini kapatiyoruz

Pataesler pismishse yemek pismis oluyor


Borş çorbası – Rus Tarifi

Diyet için bikini çorbası

Plajda bikiniyle güneşlenmek isteyen hanımlara Biyolog-Kozmetolog Pervin Bulgak’tan çok özel bir tarif…

Evde kolayca hazırlayabileceğiniz bu lezzetli çorbayla sağlıkla incelip, yaz tatiline hazırlanabilirsiniz.

Malzemeler

• 2 adet domates

• 2 adet kabak

• 1 bağ maydanoz

• 1 dal tarçın

• ½ kilo mantar

• 1 tatlı kaşığı karabiber

• 1 çay bardağı karahindiba

• 1 litre su

Hazırlanışı

- Malzemeler ince ince doğranır ve 1 litre suyun içinde 10 dakika kadar kaynatılır. Arzu edilirse piştikten sonra blenderdan geçirilebilir.

Not: Çorba, öğle ve akşam yemeklerinde bir kase içilmelidir. Bu uygulama bir hafta boyunca devam etmelidir.


Diyet için bikini çorbası

Fıstıklı Ekler Pasta Tarifi

Hamuru için,

- 1 su bardağı su

- 100 gram tereyağı

- Yarım çay kaşığı tuz

- 1,5 su bardağı un

- 4 adet yumurta

Kreması için,

- 1 adet yumurta

- Yarım su bardağı toz şeker

- 1 çay bardağı un

- 1.5 su bardağı süt

- 1 çay kaşığı vanilya

- 1 çay bardağı toz fıstık

Üzeri için,

- 2 paket bitter çikolata

- Yarım çay bardağı süt kreması

Hazırlanışı,

- Hamurunu hazırlamak için tereyağı, su ve tuzu tencereye alın ve kısık ateşte kaynatın.

- Unu ilave edip 5-6 dakika pişirin ve ocaktan alıp ılınmaya bırakın.

- Ilınan hamura yumurtaları tek tek kırıp mikserle iyice yedirin.

- Hamuru geniş uçlu sıkma torbasına doldurun ve yağlı kâğıt serili fırın tepsisine hamuru şeritler halinde sıkın.

- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

- Pişen ekler pastaları yaklaşık yarım saat sıcak fırında bekletin.

- Kreması için, süt hariç diğer malzemeleri tencereye alın.

- Sütü yavaş yavaş ekleyin ve sürekli karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin.

- Fırından çıkardığınız ekleri enlemesine kesin ve arasına kremayı doldurun.

- Kremayı sos tenceresinde ısıtın ve çikolatayı küçük parçalara bölerek ekleyin.

- Eriyinceye kadar karıştırın ve pastaların üst kısmını çikolataya batırıp 1 saat beklettikten sonra servis yapın.

Afiyet Olsun…


Fıstıklı Ekler Pasta Tarifi

Ev Baklavası Nasıl Yapılır?

Ev Baklavasının yerini hiç bir tatlı tutmaz sanırım. Peki ev baklavası nasıl yapılır, ev baklavasının daha iyi olması için neler gereklidir. İşte bu yazımızda ev baklavası malzemeleri ve tarifini sizler için derledik.

Ev Baklavası için Gerekli Malzemeler:

Ev Baklavası Şerbeti:

- 5 su bardağı şeker

- 3,5 su bardağı su

- yarım limonun suyu

Ev Baklavası Hamuru:

- 4 su bardağı un

- 1 su bardağı ılık süt

- 1 paket kabartma tozu

- 100g erimiş tereyağı

- 1 yumurta

Ev Baklavası İçi:

- 250g dövülmüş ceviz
ayrıca:

- 3 paket buğday nişastası (toplam 500g)

- 150g eritilmiş kızgın tereyağı

Ev Baklavasının Yapılışı:

1. Hamur malzemeleri ile poğaça hamuru kıvamında yumuşak bir hamur yapın. Bunu 15-20 dakika dinlendirin. dinlenmiş hamuru 3 eşit parçaya ayırın. Her parçadan 16-18 adet cevizden küçük parçalar koparın. Kopardığınız parçalara elinizle ceviz şekli verin. Şekil verdiğiniz her küçük bezeyi merdane ile bir yemek tabağı büyüklüğünde açın. Aralarına bolca nişasta serperek 16 veya 18 parçayı üstüste koyun. En üsttekine nişasta serpmeyin. Böylece 16′lı (veya 18′li) 3 grup elde edin.

2. Yuvarlak bir fırın tepsisini yağlayın. Yuvarlak yoksa dikdörtgen tepsinin içine yuvarlak açtığınız hamuru koyabilirsiniz. 16′lı bir grubu alıp merdane ile tepsinin genişliğinde açın. Bunu tepsiye serip üstüne ceviz içinin yarısını serpin. İkinci grubu da açıp üzerine serin. Kalan cevizleri de bunun üzerine serpin. son grubu da açıp en üste serin.

3. Tepsideki yufkaları baklava dilimi şeklinde dilimleyin. Üzerine – her yanına değecek biçimde- 150g kızgın tereyağı gezdirin. 200C fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkartıp baklavayı soğutun. Şerbet ılık baklava soğukken şerbeti tepsinin üzerine gezdirin. 4-5 saat sonra servis yapın.

Ev Baklavası kesme

İlgili Konular ;

- Fransız mutfağının vazgeçilmez tatlısı sufle

- Vezir Parmağı Tatlısı Tarifi

- Etimek Tatlısı Nasıl yapılır?

- Portakallı Zencefilli Kurabiye Tarifi

- Bayatlamayan kek tarifi


Ev Baklavası Nasıl Yapılır?

Zerdeçalın Faydaları

Hafif acımsı, baharatlı rayasıyla kullanımı kolay baharatlardan biridir. Köriye sarı turuncu rengini veren Hint safranı olarak da bilinen zerdeçal leziz tadı dışında sayısız sağlık faydasına sahiptir. Özellikle Hint yemeklerine özgü tadını veren temel besin maddesi, Çin mutfağının sağlık formülüdür. Ayurveda ve Çin tıbbında sıkça yer alan fonksiyonel bir besindir.

Son yıllarda tüm dünyada hızla artan kalp-damar hastalıkları, şeker, obezite, kanser ve daha pek çok hastalığın ortak suçlularından biri iltihaplanmadır. Örneğin bazı çalışmalar kalp hastalıklarına kolesterol yüksekliğinden çok damar içi iltihaplanmanın yol açtığını göstermiştir. Bu durumda genel sağlığın korunmasında anti-inflamatuar (iltihap önleyici) ve antioksidan (oksitlenmeyi giderici) özelliği ile zerdeçal imdadımıza yetişmiştir.

Zencefil ailesinden gelen zerdeçalın en önemli etki alanı eklem iltihaplanmasını hafifletmesi ve arteriti tedavi gücüdür. Vücutta ateşi yükseltmeden iltihap oluşturup ağrı yapan arterit yaşam kalitesini düşüren geçimi zor bir hastalıktır. Kişilerin aldıkları tedaviyi değiştirmeden sadece baharat eklediklerinde aldıkları cevap mucizevi gücünü açıklamaktadır. Toksik etki göstermeden, yan etkisiz anti-inflamatuar olarak çalışan zerdeçal karpal tünel sendromu da dahil kas ağrılarının tedavisinde etkilidir.

Çağımızın vebası kansere karşı kötü hücrelerin gelişimini ve yayılmasını önleyebilmektedir. Etkili olması için hergün 1 tatlı kaşığı zerdeçal tüketilmesi önerilmektedir. Özellikle soğangillerle beraber tüketildiğinde kolon kanserinin önlenmesinde etkiliyken, sülfürlü sebzelerle (karnabahar, lahana, brokoli, Brüksel lahanası, turp vb.) tüketildiklerinde prostat kanserine karşı koruyuculuk artacaktır.

Güçlü bir antioksidan olduğu için damar sağlığını koruyarak, kalp hastalıklarının önlenmesinde etkili olan zerdeçal kolesterol düşürülmesinde de rol oynar. Kolesterolün okside olup, damarlarda plaklaşma yaparak kalp krizi veya inme riskini azaltır. Homosistein fazla yükseldiğinde damarlarda tıkanıklıklar yapabilir, zerdeçal iyi bir B6 vitamini kaynağı olduğundan homosistein seviyelerini de düşürebilir. Özellikle ailesinde kalp damar hastalığı, şekere yatkınlığı olanlar tarafından sağlıklı beslenme alışkanlıkları kapsamına alınmalıdır.

Vücudu yaşlandıran zararlı maddelere karşı koruyuculuğuyla da dikkat çeken zerdeçal aynı zamanda karaciğer dostudur. Arındırıcı etkisi nedeniyle detoks listelerinin vazgeçilmezidir, içten ve dıştan uygulamalarla bedeni temizleme gücü çok kuvvetlidir.

Serbest radikaller vücutta başı boş dolaşarak hücrelere zarar verir. Zerdeçalın etken maddesi olan kurkumin yüksek antioksidan etkisiyle bu zararlı molekülleri yok eder. Buna ilaveten eklem ağrılarına neden olan iltihaplanmayı da yok edici özelliği taşıdığı için sabah sertliği ve eklem şişkinliklerinde azalma, yürüme süresinde uzama görülmüştür.

Zerdeçalı nasıl tüketmeliyiz?

Toz olarak her yemeğe hatta salatalara da yakışır. Suya karıştırıp, bal ve limon dilimi ile afiyetle içilir.

Haşlanmış yumurta veya omletlere serpilir.

Esmer pirinç pilavına kuru üzüm, dolmalık fıstık ve zerdeçal ekleyerek iç dolma gibi hazırlanabilir.

Karnabahar, lahana, soğan, pırasa, taze fasulye, , kırmızı biber, kereviz brokoli gibi sebze yemeklerinde ya da haşlanmış sebzelerde sos olarak kullanılabilir. Az yağlı yoğurt, zerdeçal, karabiber karışımı Türk damak tadına en yakınıdır.

Örnek tarif: Karnabaharı çiçeklerinde ayırın 5 dakika haşlayın, zerdeçal serpip, 5-6 yemek kaşığı sebze veya tavuk suyu döküp 5 dakika daha kaynatın. Sonra zeytinyağı, deniz tuzu ve pul biber ekleyip yiyin.

Hint esintileri tarifi: Ekşi elma, karnabahar, soğan 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile sotelenir, zerdeçal serpilip ızgaraların yanında yenir.

Mercimeğe çok yakışan zerdeçal, et yemeklerinde karabiber ile, tavuk yemeklerinde bol soğan ve ekstra köriyle çok daha leziz olmaktadır.

Her çorbaya rahatlıkla katılabilir.

Artık sofralarda tuzluk biberlik yerine Baharat mix var:

Sindirim dostu Baharat mix: Zerdeçal, pul biber, kimyon, kekik, kişniş, kara biberi eşit oranda karıştırarak yemeklerinize yeni tatlar katın.


Zerdeçalın Faydaları

Şöbiyet

Şerbetli tatlı dendiğinde akla ilk gelenlerden biri şöbiyet. Hamur açmanın zorluğundan çekinen tatlıseverler, ev yapımı şöbiyet tabaklarına imrenerek bakmakla yetinir.

Oysa biraz zahmet gerektirse de bu tatlıyı yapmak imkansız değil. Konuklarınıza ev yapımı şöbiyet dilimleri ikram etmek istiyorsanız bu tarifi deneyin.

Şöbiyet için malzemeler

- 1 kg buÄŸday unu

- 3 yumurta

- 10 gr tuz

- 50 gr niÅŸasta

- 1 kg sade yaÄŸ

- 500 gr antepfıstığı içi

- 500 gr süt

- 50 gr irmik

- 750 gr ÅŸeker

- 350 gr su

Şöbiyetin yapılışı

Şöbiyet için hamurun hazırlanışı ve açılışı tıpkı baklava yapımındaki gibidir. Unu tezgaha dökün, ortasında bir boşluk açın. Yumurtaları tuzla çırpın, biraz sulandırarak una ilave edip yoğurma işlemine başlayın.

Yoğurma süresince karışıma azar azar su ekleyerek kulak memesi kıvamına gelene kadar devam edin. Hazırladığınız hamuru çekerek uzatın ve iki parmak kalınlığında parçalar halinde kesin.

Kestiğiniz hamur parçalarını elinizle yassı hale getirin, üzerlerine biraz nişasta serpin ve kenardan ortaya doğru incelterek açın. Yarıçapları 25-30 santim olacak şekilde incelttikten sonra yeniden nişastalayarak üst üste dizin. Açma işlemini bu şekilde üç kere tekrarlayın. Son yufkalarınızın eni 60, boyu 120 ile 140 santimetre arası olmalı.

Şerbeti soğutup dökün

10 yufkayı üzerlerine tereyağı sürerek üst üste dizin ve kenarları 7 santimetrelik kareler biçiminde kesin.

Süt ve irmiği geniş bir tencereye alıp koyu bir kıvama gelene dek karıştırarak pişirin. Kara hamurların içlerine birer ceviz büyüklüğünde irmikli kaymak ve biraz fıstık içinden koyun.

Uçlarını mektup zarfı şeklinde kapattığınız yufkaları tepsiye dizin. Tereyağının kalanını eriterek tepsiye dökün. Tüm hamurlar ıslandıktan sonra yağın fazla görünen kısmını tepsiyi hafifçe eğerek dökün.

Fırınınızı orta ayarda ısıtın. Fırına şöbiyet tepsinizi yerleştirin ve hamurları yarım saat kadar pişirin. Şöbiyet pişerken, şerbeti için su ile şekeri karıştırıp ocakta ısıtın ve kıvamlı hale getirdikten sonra ateşten alıp soğumaya bırakın.

Pişen şöbiyetin üzerine soğuk şerbetini dökün. Tatlı ılındığında servis tabaklarına alabilir, üzerlerini fıstıkla süsleyerek servis edebilirsiniz.

İlgili Konular ;

- Şöbiyet nasıl yapılır?

- Şöbiyet tatlısı için yufka nasıl hazırlanır?

- Şöbiyetin iç malzemesi nasıl hazırlanır?

- Şöbiyet nasıl şerbetlenir?

- Şöbiyet yapmak için hangi malzemeler kullanılır?

- Şöbiyet nasıl servis edilir?

- Şöbiyetin lezzetli olması için nelere dikkat etmeliyiz?


Şöbiyet

Fındıklı irmik tatlısı tarifi

Fındıklı irmik tatlısı tarifi, Çat kapı gelen misafirleriniz için ve ani tatlı krizlerinde kolay tatlılar aradığınızda bu mükemmel tarifi hemen yapabilirsiniz.

Gerekli Malzemeler ;

- 2 su bardağı irmik

- 1 su bardağı ayçiçeği yağı

- 2 yumurta

- 125 gr margarin

- 1 paket kabartma tozu

- 1 su bardağı toz şeker

- 1 su bardağı yoğurt

- 1 paket vanilya

- Aldığı kadar un

Şerbeti için

- 3 su bardağı toz şeker

- 3.5 su bardağı su

- Yarım limonun suyu
Üzeri için

- Fındık

Fındıklı irmik tatlısı nasıl yapılır

Hamuru için gerekli malzemeleri derin bir kapta karıştırıp iyice yoğurun. Hamurdan parçalar koparıp mutfak tezgahında açın. Hamurdan 8 cm çapında yuvarlak kalıplarla daireler çıkarıp yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin. Daha sonra 6 cm’lik kalıplarla tekrar daireler yapıp, ortalarını da daha küçük bir kalıpla ya da şişe kapağı ile çıkararak çemberler oluşturun. çemberleri dairelerin üzerine yerleştirip, içlerine fındık paylaştırın. önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin. Şerbeti için su ile şekeri kaynatın. Kaynamaya yakın limon suyunu ilave edip ocağı kapatın. Soğumaya bırakın. Fırından aldığınız sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti döküp 1-2 saat bekletin. Servis yapın.


Fındıklı irmik tatlısı tarifi