Åerbetli tatlı dendiÄinde akla ilk gelenlerden biri Åöbiyet. Hamur açmanın zorluÄundan çekinen tatlıseverler, ev yapımı Åöbiyet tabaklarına imrenerek bakmakla yetinir.
Oysa biraz zahmet gerektirse de bu tatlıyı yapmak imkansız deÄil. Konuklarınıza ev yapımı Åöbiyet dilimleri ikram etmek istiyorsanız bu tarifi deneyin.
Åöbiyet için malzemeler
- 1 kg buÄday unu
- 3 yumurta
- 10 gr tuz
- 50 gr niÅasta
- 1 kg sade yaÄ
- 500 gr antepfıstıÄı içi
- 500 gr süt
- 50 gr irmik
- 750 gr Åeker
- 350 gr su
Åöbiyetin yapılıÅı
Åöbiyet için hamurun hazırlanıÅı ve açılıÅı tıpkı baklava yapımındaki gibidir. Unu tezgaha dökün, ortasında bir boÅluk açın. Yumurtaları tuzla çırpın, biraz sulandırarak una ilave edip yoÄurma iÅlemine baÅlayın.
YoÄurma süresince karıÅıma azar azar su ekleyerek kulak memesi kıvamına gelene kadar devam edin. HazırladıÄınız hamuru çekerek uzatın ve iki parmak kalınlıÄında parçalar halinde kesin.
KestiÄiniz hamur parçalarını elinizle yassı hale getirin, üzerlerine biraz niÅasta serpin ve kenardan ortaya doÄru incelterek açın. Yarıçapları 25-30 santim olacak Åekilde incelttikten sonra yeniden niÅastalayarak üst üste dizin. Açma iÅlemini bu Åekilde üç kere tekrarlayın. Son yufkalarınızın eni 60, boyu 120 ile 140 santimetre arası olmalı.
Åerbeti soÄutup dökün
10 yufkayı üzerlerine tereyaÄı sürerek üst üste dizin ve kenarları 7 santimetrelik kareler biçiminde kesin.
Süt ve irmiÄi geniÅ bir tencereye alıp koyu bir kıvama gelene dek karıÅtırarak piÅirin. Kara hamurların içlerine birer ceviz büyüklüÄünde irmikli kaymak ve biraz fıstık içinden koyun.
Uçlarını mektup zarfı Åeklinde kapattıÄınız yufkaları tepsiye dizin. TereyaÄının kalanını eriterek tepsiye dökün. Tüm hamurlar ıslandıktan sonra yaÄın fazla görünen kısmını tepsiyi hafifçe eÄerek dökün.
Fırınınızı orta ayarda ısıtın. Fırına Åöbiyet tepsinizi yerleÅtirin ve hamurları yarım saat kadar piÅirin. Åöbiyet piÅerken, Åerbeti için su ile Åekeri karıÅtırıp ocakta ısıtın ve kıvamlı hale getirdikten sonra ateÅten alıp soÄumaya bırakın.
PiÅen Åöbiyetin üzerine soÄuk Åerbetini dökün. Tatlı ılındıÄında servis tabaklarına alabilir, üzerlerini fıstıkla süsleyerek servis edebilirsiniz.
Ä°lgili Konular ;
- Åöbiyet nasıl yapılır?
- Åöbiyet tatlısı için yufka nasıl hazırlanır?
- Åöbiyetin iç malzemesi nasıl hazırlanır?
- Åöbiyet nasıl Åerbetlenir?
- Åöbiyet yapmak için hangi malzemeler kullanılır?
- Åöbiyet nasıl servis edilir?
- Åöbiyetin lezzetli olması için nelere dikkat etmeliyiz?
Åöbiyet
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder