Hafif acımsı, baharatlı rayasıyla kullanımı kolay baharatlardan biridir. Köriye sarı turuncu rengini veren Hint safranı olarak da bilinen zerdeçal leziz tadı dıÅında sayısız saÄlık faydasına sahiptir. Ãzellikle Hint yemeklerine özgü tadını veren temel besin maddesi, Ãin mutfaÄının saÄlık formülüdür. Ayurveda ve Ãin tıbbında sıkça yer alan fonksiyonel bir besindir.
Son yıllarda tüm dünyada hızla artan kalp-damar hastalıkları, Åeker, obezite, kanser ve daha pek çok hastalıÄın ortak suçlularından biri iltihaplanmadır. ÃrneÄin bazı çalıÅmalar kalp hastalıklarına kolesterol yüksekliÄinden çok damar içi iltihaplanmanın yol açtıÄını göstermiÅtir. Bu durumda genel saÄlıÄın korunmasında anti-inflamatuar (iltihap önleyici) ve antioksidan (oksitlenmeyi giderici) özelliÄi ile zerdeçal imdadımıza yetiÅmiÅtir.
Zencefil ailesinden gelen zerdeçalın en önemli etki alanı eklem iltihaplanmasını hafifletmesi ve arteriti tedavi gücüdür. Vücutta ateÅi yükseltmeden iltihap oluÅturup aÄrı yapan arterit yaÅam kalitesini düÅüren geçimi zor bir hastalıktır. KiÅilerin aldıkları tedaviyi deÄiÅtirmeden sadece baharat eklediklerinde aldıkları cevap mucizevi gücünü açıklamaktadır. Toksik etki göstermeden, yan etkisiz anti-inflamatuar olarak çalıÅan zerdeçal karpal tünel sendromu da dahil kas aÄrılarının tedavisinde etkilidir.
ÃaÄımızın vebası kansere karÅı kötü hücrelerin geliÅimini ve yayılmasını önleyebilmektedir. Etkili olması için hergün 1 tatlı kaÅıÄı zerdeçal tüketilmesi önerilmektedir. Ãzellikle soÄangillerle beraber tüketildiÄinde kolon kanserinin önlenmesinde etkiliyken, sülfürlü sebzelerle (karnabahar, lahana, brokoli, Brüksel lahanası, turp vb.) tüketildiklerinde prostat kanserine karÅı koruyuculuk artacaktır.
Güçlü bir antioksidan olduÄu için damar saÄlıÄını koruyarak, kalp hastalıklarının önlenmesinde etkili olan zerdeçal kolesterol düÅürülmesinde de rol oynar. Kolesterolün okside olup, damarlarda plaklaÅma yaparak kalp krizi veya inme riskini azaltır. Homosistein fazla yükseldiÄinde damarlarda tıkanıklıklar yapabilir, zerdeçal iyi bir B6 vitamini kaynaÄı olduÄundan homosistein seviyelerini de düÅürebilir. Ãzellikle ailesinde kalp damar hastalıÄı, Åekere yatkınlıÄı olanlar tarafından saÄlıklı beslenme alıÅkanlıkları kapsamına alınmalıdır.
Vücudu yaÅlandıran zararlı maddelere karÅı koruyuculuÄuyla da dikkat çeken zerdeçal aynı zamanda karaciÄer dostudur. Arındırıcı etkisi nedeniyle detoks listelerinin vazgeçilmezidir, içten ve dıÅtan uygulamalarla bedeni temizleme gücü çok kuvvetlidir.
Serbest radikaller vücutta baÅı boÅ dolaÅarak hücrelere zarar verir. Zerdeçalın etken maddesi olan kurkumin yüksek antioksidan etkisiyle bu zararlı molekülleri yok eder. Buna ilaveten eklem aÄrılarına neden olan iltihaplanmayı da yok edici özelliÄi taÅıdıÄı için sabah sertliÄi ve eklem ÅiÅkinliklerinde azalma, yürüme süresinde uzama görülmüÅtür.
Zerdeçalı nasıl tüketmeliyiz?
Toz olarak her yemeÄe hatta salatalara da yakıÅır. Suya karıÅtırıp, bal ve limon dilimi ile afiyetle içilir.
HaÅlanmıŠyumurta veya omletlere serpilir.
Esmer pirinç pilavına kuru üzüm, dolmalık fıstık ve zerdeçal ekleyerek iç dolma gibi hazırlanabilir.
Karnabahar, lahana, soÄan, pırasa, taze fasulye, , kırmızı biber, kereviz brokoli gibi sebze yemeklerinde ya da haÅlanmıŠsebzelerde sos olarak kullanılabilir. Az yaÄlı yoÄurt, zerdeçal, karabiber karıÅımı Türk damak tadına en yakınıdır.
Ãrnek tarif: Karnabaharı çiçeklerinde ayırın 5 dakika haÅlayın, zerdeçal serpip, 5-6 yemek kaÅıÄı sebze veya tavuk suyu döküp 5 dakika daha kaynatın. Sonra zeytinyaÄı, deniz tuzu ve pul biber ekleyip yiyin.
Hint esintileri tarifi: EkÅi elma, karnabahar, soÄan 2 yemek kaÅıÄı zeytinyaÄı ile sotelenir, zerdeçal serpilip ızgaraların yanında yenir.
MercimeÄe çok yakıÅan zerdeçal, et yemeklerinde karabiber ile, tavuk yemeklerinde bol soÄan ve ekstra köriyle çok daha leziz olmaktadır.
Her çorbaya rahatlıkla katılabilir.
Artık sofralarda tuzluk biberlik yerine Baharat mix var:
Sindirim dostu Baharat mix: Zerdeçal, pul biber, kimyon, kekik, kiÅniÅ, kara biberi eÅit oranda karıÅtırarak yemeklerinize yeni tatlar katın.
Zerdeçalın Faydaları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder