26 Ocak 2013 Cumartesi

Pazar Kahvaltısı - Peynir tabağı

Pazar günü son anda verdiğim bir kararla alelacele hazırlayıp çektim bu fotoğrafı. Masa örtüsü peçetelik gibi detaylarla uğraşacak vaktim olmadı ama masamızdaki leylaklar ve yıllar önce annemin arkadaşı Şaziye teyzeden aldığım tabaklarla içimi açan bir sofra olduğu için paylaşmak istedim.

Pazar günleri genelde kahvaltıda menemen, sucuklu yumurta, çeşitli pideler gibi değişik ve hafta içi hazırlamaya vakti olmadığı kahvaltılıklar düşünüyor insan. Ama biz bazen pazar kahvaltımızda sadece peynir, zeytin ve sade yumurta gibi tercihlerimiz olur. Benim için pazar kahvaltısını taçlandıran son nokta ise tereyağı ile birlikte ahududu reçeli veya dut marmelatıdır.

Bu sefer değişiklik olsun diye peynir-zeytinli kahvaltımızı biraz şenlik havasına getirip bir peynir tabağı hazırladım. Düz geniş bir tabağa hazırlayabileceğini gibi tahtanın üzerine de böyle bir peynir tabağı hazırlayabilirsiniz.

Ben beyaz peynir ve kaşar kullandım. Beyaz peynirlerin üzerine kekik ve pulbiber döktüm.

Yeşil soğanı baş kısmını kesip içindeki en ince soğan parçalarını çıkararak kullandım. Böyle frenk soğanına benzedi.

Peynir tabağına kuruyemiş olarak ceviz, kuru meyve olarak kuru üzüm çok yakışıyor. Ama siz fındık, kuru dut, incir gibi şeyler de ekleyebilirsiniz.

Gelecek pazar kahvaltısı için aklınızda olsun ;)


Pazar Kahvaltısı - Peynir tabağı

İzmir Çorbası

İzmir Çorbasıİzmir Çorbası
MALZEMELER


  • 3 çorba k. pirinç
  • 1 çay b. buÄŸday
  • 1 su b. et suyu
  • su
  • tuz





TERBİYESİ İÇİN:

  • 1 kase yoÄŸurt
  • yarım limon
  • 1 yumurta
  • 2 çorba k. un



ÜZERİ İÇİN:

  • 1 tutam maydanoz
  • 4 dal taze soÄŸan
  • 1 çorba k. tereyağı



HAZIRLANIŞI: Buğdayı haşlıyoruz. Buğday haşlanınca içine pirinci ilave ediyoruz. Et suyunu döküyoruz. Terbiyesi için, yoğurdun üzerine unu döküyoruz. Limon suyunu sıkıyoruz. Yumurtayı da kırıyoruz ve çırpma teliyle çırpıyoruz.


Önce soğuk su verip çırpıyoruz. Çırpmaya devam ederek sıcak suyunu da veriyoruz.Terbiyeyi tencereye dökerken bir yandan da karıştırıyoruz. Bir süre ocakta kaynatıyoruz. Maydanoz ve soğanı doğruyoruz.

Tereyağını tavada eritiyoruz. İçine maydanoz ve soğanı koyarak karıştırıyoruz. Çorbanın üzerine dökerek servis ediyoruz.


İzmir Çorbası

Manisa Kebabı Tarifi



Malzemeler :


Krep İçin :

2 su b. un

3 yumurta

1 su b.sıvıyağ

2 su b.süt

Tuz




İç Harcı İçin:

400 gr.kuzu eti

2 soÄŸan

2 diş sarımsak

2 defne yaprağı

1 çorba k.domates salçası

1 kase mantar

Tuz

Karabiber

Sade organik taze kekik

Su

Hazırlanışı:

İç harcı için kuzu etini tencereye alarak sıvıyağda kavurmaya başlayın. Etler sulanıp tekrar suyunu çekmeye başlayınca üzerine soğan ve mantarı ekleyin.


Bir süre kavrulduktan sonra üzerine salça ve defne yaprağını da ekleyin. Krebi için yumurtaları karıştırma kabına alın. Üzerine süt, sıvıyağ, tuz ve unu alarak çırpın. Krepleri pişirdikten sonra tezgaha yayın. ÜZerine hazırladığınız iç harcı paylaştırarak kapatın. Fırın tepsisine dizerek üzerlerine birer dilim kaşar peyniri koyarak 180 derecede pişirin.

samanyoluhaber.com


Manisa Kebabı Tarifi

Kıbrıs Tatlısı



Malzemeler:


4 yumurta

1 su bardağı galete unu

1su bardağı şeker

1su bardağı hindistan cevizi(ben yarısını fındık yaptım)

1su bardağı sıvıyağ

1paket kabartmatozu

2 paket vanilya

Åžerbeti

2 su bardağı su

2 su bardağı şeker

birkaç damla limonun suyu



Yapılışı

Öncelikle ÅŸerbeti hazırlayın kekimiz piÅŸene kadar soÄŸusun. Malzemeleri kek yapımı gibi hazırlayıp 150-160 derecede piÅŸirin (piÅŸerken kabaracak merak etmeyin iyice kızarsın). Tatlımız piÅŸtiken sonra ilk sıcaklığı geçsin sonrada soÄŸuyan ÅŸerbetimizi ilave edelim. Afiyet olsun…


Kıbrıs Tatlısı

Kaytaz Böreği Tarifi



Malzemeler

  • 2 su bardağı un,
  • 1 yemek kaşığı kuru maya,
  • 1 tatlı kaşığı ÅŸeker,
  • tuz ve ılık su veya 2 tane ekmek hamuru,
  • hamuru açmak için 1 su bardağı sıvı yaÄŸ

Üstü için;

  • 150 gram kıyma,
  • 1 adet soÄŸan,
  • 1 tatlı kaşığı nar ekÅŸisi,
  • 1 tatlı kaşığı salça,
  • yeteri kadar maydanoz,
  • tuz,kimyon,karabiber ve pul biber

Not: Tarif 4 kişiliktir kalabalıksanız miktarları ölçüye göre arttırın.



Hazırlanışı

Hamuru hazırlamak için ılık suyun içine mayayı ve şekeri koyup kabarmasını bekleyin. Kabaran sıvıyı un ve tuz karışımına koyup iyice kabarmasını bekleyin.

Hamur iki kat artınca fırın tepsinin içine yarım bardak yağı döküp portakal büyüklüğünde hamuru yağın içinde yayarak açın sonra onları kare olacak şekilde katlayın. Yani önce ön tarafı hamurun yarısına diğer tarafı da diğerine gelecek şekilde katlayın. Uzun yarı yarıya katlanmış bir hamur elde edeceksiniz uç kısımlarda birbirine değecek şekilde katlayın katlanan yerler altta kalacak hamurun üstü düz olacak. Yağ azaldıkça tepsiye yağ dökün  bu börek yağın içinde açılan ama çok yağlı olmayan bir börek.Bir başka tepsiye aralıklı olarak dizin. Hamur iki kat artınca fırın tepsinin içine yarım bardak yağı döküp portakal büyüklüğünde hamuru yağın içinde yayarak açın sonra onları kare olacak şekilde katlayın.Yani önce ön tarafı hamurun yarısına diğer tarafı da diğerine gelecek şekilde katlayın.Uzun yarı yarıya katlanmış bir hamur elde edeceksiniz uç kısımlarda birbirine değecek şekilde katlayın katlanan yerler altta kalacak hamurun üstü düz olacak.

Soğanı rendeleyin,maydanozu kıyın ,kıyma,salça,nar ekşisi,tuz ve baharatlarla yoğurun. Kare hamurların üstüne birer parça koyup  elinizle hamurun üstünde kalacak şekilde yayın. 40-45 dakika tepside mayalanmaya bırakın. Börekler kabarınca 180-200  derecede kıymalar pişene kadar pişirin. Hamurun kızarmasını beklemeyin sonra kıymalar yanar. Pişince üstüne kağıt koyup elinizle su serpin. 10 dakika sonra servis edin.


Kaytaz Böreği Tarifi

Müceddere

MüceddereMüceddere
Malzemeler:

  • 2 su bardağı pilavlık bulgur.
  • 1 su bardağı yeÅŸil mercimek.
  • 4 adet soÄŸan
  • 1/2 su bardağı sıvı yaÄŸ
  • 1 yemek kaşığı pul biber
  • tuz


Hazırlanışı:

  • Mercimekler 5 su bardağı su ile yumuÅŸayana kadar piÅŸirilir. (mercimeklerin patlamaması gerekir.)
  • Ayıklanmış bulgur, tuz ve pul biber ilave edilir.
  • Kısık ateÅŸte bulgur piÅŸinceye kadar piÅŸirilir.
  • Tavaya yaÄŸ konulur ve kızdırılır.
  • Ä°ri doÄŸranmış soÄŸan yaÄŸda pembeleÅŸinceye kadar piÅŸirilir.
  • PiÅŸmiÅŸ olan pilavın üzerine dökülüp karıştırılır.

Tarifin Özellikleri:

  • Yöresel bir pilav çeÅŸididir.
  • Karbonhidrat bakımından zengindir.
  • Kullanılan malzeme: tencere, kaşık
  • Ortalama maliyeti: 6 tl
  • 6 kiÅŸiliktir.

Müceddere

Ispanaklı Boşnak Böreği

Ispanaklı Boşnak BöreğiIspanaklı Boşnak Böreği
MALZEMELER:


Hamuru İçin:

  • 6 su bardağı un 
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı sıvıyaÄŸ
  • AlabildiÄŸince ılık su

Arası İçin:

  • 250 gr tereyağı veya margarin


İçi İçin:

  • 1 kg ıspanak
  • 200 gr kıyma
  • 1 adet kuru soÄŸan
  • Yeterince tuz, karabiber, pulbiber, sıvıyaÄŸ

Üzeri İçin:

  • 1 adet yumurta sarısı

Hazırlanışı:

  • Hamur İçin; Un, tuz ile karıştırılıp, sıvıyaÄŸ ve yeterince ılık su eklenerek kulak memesi yumuÅŸaklığında bir hamur yoÄŸrulur. Ve 10 dakika dinlendirilir. Hamur limon büyüklüğünde bezelere ayrılıp, her biri tabak büyüklüğünde açılır. YaÄŸ eritilip, açılan hamurların üzerine sürülür. Her biri elle mümkün olduÄŸunca ince açılıp, karşılıklı iki kenar ortaya doÄŸru katlanır.
  • İçi İçin; Ä°nce kıyım soÄŸan sıvıyaÄŸda kavrulur. Ãœzerine kıyma ilave edilerek kavrulmaya devam edilir. Ispanak kendi suyu ile hafif haÅŸlanıp suyu iyice sıkıldıktan sonra ince, ince doÄŸranarak, kıymaya ilave edilir. Yeterince tuz, karabiber ve pulbiber eklenerek ocaktan indirilir. Hamurların katlanan kısımlarına iç yapılıp, iki taraftan ortaya doÄŸru rula ÅŸeklinde sarılır ve bıçakla ortadan ikiye kesilir. Hazırlanan tüm hamurlar yaÄŸlanmış tepsiye ortadan baÅŸlanarak spiral ÅŸeklinde dizilir. Ãœzerine yumurta sarısı ve kalan yaÄŸ sürülerek 200 C derece fırında kızarıncaya kadar piÅŸirilir.

Püf Noktası: Hamurlar yırtılmaması için elle esnetilerek açılmalıdır.

Tarifin Özellikleri:

  • Ãœrünün çeÅŸidi: açma börek
  • PiÅŸirme tekniÄŸi ve özellikleri: fırında
  • Hazırlıkta kullanılan araçlar: yoÄŸurma kabı, oklava, tava, tahta kaşık, yumurta fırçası
  • Sunum ve servis ÅŸekilleri: 2 dilim börek yanında yoÄŸurt ile
  • Porsiyon sayısı: 15 kiÅŸilik
  • Ãœrün ve ana malzemenin besin deÄŸeri: bol karbonhidrat ve yaÄŸ, ıspanaktan dolayı C vitamini içerir.
  • Maliyeti: 14 tl

  • Ispanaklı BoÅŸnak BöreÄŸi