26 Ocak 2013 Cumartesi

Kaytaz Böreği Tarifi



Malzemeler

  • 2 su bardağı un,
  • 1 yemek kaşığı kuru maya,
  • 1 tatlı kaşığı ÅŸeker,
  • tuz ve ılık su veya 2 tane ekmek hamuru,
  • hamuru açmak için 1 su bardağı sıvı yaÄŸ

Üstü için;

  • 150 gram kıyma,
  • 1 adet soÄŸan,
  • 1 tatlı kaşığı nar ekÅŸisi,
  • 1 tatlı kaşığı salça,
  • yeteri kadar maydanoz,
  • tuz,kimyon,karabiber ve pul biber

Not: Tarif 4 kişiliktir kalabalıksanız miktarları ölçüye göre arttırın.



Hazırlanışı

Hamuru hazırlamak için ılık suyun içine mayayı ve şekeri koyup kabarmasını bekleyin. Kabaran sıvıyı un ve tuz karışımına koyup iyice kabarmasını bekleyin.

Hamur iki kat artınca fırın tepsinin içine yarım bardak yağı döküp portakal büyüklüğünde hamuru yağın içinde yayarak açın sonra onları kare olacak şekilde katlayın. Yani önce ön tarafı hamurun yarısına diğer tarafı da diğerine gelecek şekilde katlayın. Uzun yarı yarıya katlanmış bir hamur elde edeceksiniz uç kısımlarda birbirine değecek şekilde katlayın katlanan yerler altta kalacak hamurun üstü düz olacak. Yağ azaldıkça tepsiye yağ dökün  bu börek yağın içinde açılan ama çok yağlı olmayan bir börek.Bir başka tepsiye aralıklı olarak dizin. Hamur iki kat artınca fırın tepsinin içine yarım bardak yağı döküp portakal büyüklüğünde hamuru yağın içinde yayarak açın sonra onları kare olacak şekilde katlayın.Yani önce ön tarafı hamurun yarısına diğer tarafı da diğerine gelecek şekilde katlayın.Uzun yarı yarıya katlanmış bir hamur elde edeceksiniz uç kısımlarda birbirine değecek şekilde katlayın katlanan yerler altta kalacak hamurun üstü düz olacak.

Soğanı rendeleyin,maydanozu kıyın ,kıyma,salça,nar ekşisi,tuz ve baharatlarla yoğurun. Kare hamurların üstüne birer parça koyup  elinizle hamurun üstünde kalacak şekilde yayın. 40-45 dakika tepside mayalanmaya bırakın. Börekler kabarınca 180-200  derecede kıymalar pişene kadar pişirin. Hamurun kızarmasını beklemeyin sonra kıymalar yanar. Pişince üstüne kağıt koyup elinizle su serpin. 10 dakika sonra servis edin.


Kaytaz Böreği Tarifi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder