28 Ocak 2013 Pazartesi

Ãœzlemeli Pilav

MALZEME:

PİLAVIN ÜZERİ İÇİN:

1 su bardağı nohut
1 su bardağı çekirdeksiz sarı üzüm (kuru)
250gr koyun eti (kuşbaşı doğranmış)
1 su bardağı pekmez
yarım tatlı kaşığı tarçın
Yarım çay kaşığı karabiber

PİLAV İÇİN:

2 su bardağı pirinç (sıcak tuzlu suda 30 dakika ıslatılmış iyice yıkanıp süzülmüş)
3 çorba kaşığı sadeyağ (veya tereyağı)
3 su bardağı sıcak su
Bir tutam tuz

Pilav Tarifi:

Üzleme için; nohudu akşamdan ıslatın. Sabah süzün. Üzerini geçecek kadar suda yumuşayıncaya kadar haşlayıp yine süzün. El dayanacak sıcaklığa geldiğinde kabuklarını soyup ikiye ayırın. Üzümün sapını çöpünü ayıklayıp yıkayın, süzün. Eti tencereye koyun. Üzerine 3 su bardağı su ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra üzerinde biriken kefi (köpüğü) bir kevgir ile alıp atın. Ateşi kısın ve et yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin. Piştikten sonra içine üzümü ve nohudu koyun. 1-2 taşım kaynatıp pekmezi ilave edin. Hepsinin tadı birbirine geçip koyu bir kıvam alana kadar kısık ateşte pişirin. Ateşten almadan hemen önce tarçın ve karabiber serpin.

Pilavı için; sadeyağı (tereyağını) bir pilav tenceresine koyun. Yıkanıp süzülmüş pirinci ekleyip pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kısık ateşte tahta kaşıkla karıştırarak kavurun. Tuzunu ekleyin. 3 su bardağı sıcak su katın, kaynamaya bırakın. Kaynar kaynamaz ateşi iyice kısın. Suyunu çekip göz göz oluncaya kadar pişirin. Piştikten sonra tencerenin kapağını hafifçe aralayıp 15-20 dakika demlendirin. Demlendikten sonra bir kez dikkatlice karıştırın. Geniş bir tabağa pilavı koyun. Üzerine üzlemesini döşeyip servis yapın.

Sponsorlar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder