26 Ocak 2013 Cumartesi

Tandır Böreği (Kayseri)

Tandır Böreği (Kayseri)Tandır Böreği (Kayseri)
MALZEMELER:


Hamuru İçin:

  • 2 su bardağı su veya süt
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 paket yaÄŸ maya veya 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • AlabildiÄŸince un

Arası İçin:

  • 1 paket margarin veya tereyağı
  • 1/2 su bardağı tahin


İçi İçin:

  • KavrulmuÅŸ kıyma veya peynir

Üzeri İçin:

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Susam

Hazırlanışı:

  • Hamur malzemesi karıştırılıp, alabildiÄŸince un ilavesi ile kulak memesi kıvamında yoÄŸrulur ve hamur iki bezeye ayrılır.
  • Ä°lk hamur açılabildiÄŸi kadar ince açılıp, üzerine erimiÅŸ yaÄŸ ve tahin karışımından sürülür.
  • Hamurun ortasına bir tabak koyulup, etrafı kesilir. Kenarındaki parçada 8 parçaya bölünerek ortadaki parçanın üzerine yerleÅŸtirilir.
  • Altta kalan hamurun kenarla üstteki hamurların üzerine kapatılıp, aynı ÅŸekilde hazırlanan diÄŸer hamurlarla birlikte buzdolabına kaldırılır.
  • Ãœzerine iç yayılıp, için üzerine de açılan diÄŸer hamur yerleÅŸtirilir.
  • Yumurta sarısı, zeytinyağı ile karıştırılıp, hamurun üzerine sürülür ve susam serpilir.
  • EÄŸer hamur mayalı ise hiç bekletmeden 180 C derece fırında kızarıncaya kadar piÅŸirilir.

Püf Noktası: Hamur mayalı olursa bekletmeden fırına verilmeli yoksa hamur mayalanır ve katlar oluşmaz.

Özelliği: Tandır böreği, Kayseri de her evde pişen geleneksel bir börektir.

Tarifin Özellikleri:

  • Ãœrünün çeÅŸidi: açma börek
  • PiÅŸirme tekniÄŸi ve özellikleri: ocakta ve fırında 1 saat
  • Hazırlıkta kullanılan araçlar: yoÄŸurma kabı, oklava, kaşık, tepsi, yumurta fırçası
  • Sunum ve servis ÅŸekilleri: servis tabağında iki dilim börek
  • Porsiyon sayısı: 12 kiÅŸilik
  • Ãœrün ve ana malzemenin besin deÄŸeri: karbonhidrat, yaÄŸ, protein
  • Maliyeti: 14 tl

  • Tandır BöreÄŸi (Kayseri)

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder